Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ

ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ

ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 1, 2013
nazi-346
ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ
Μια εφιαλτική κατάδυση στα άδυτα της «άριας κοσμοθεωρίας», που βρίσκει ακόμη ευήκοα ώτα: από την έκδοση του «Ostara» στην Εταιρεία της Θούλης και από το Κάστρο του Βέβελσμπουργκ στα θιβετιανά κέντρα σοφίας.
Του Αναστάση Βιστωνίτη
ΤO 1909, ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ 22 ΤΗΣ Felberstrasse στη Βιέννη, έμενε ένας νεαρός που φιλοδοξούσε να σταδιο­δρομήσει ως ζωγράφος στην πρω­τεύουσα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Δύο τετράγωνα πιο πέρα υπήρχε ένα καπνοπω­λείο από όπου προμηθευόταν το ρατσιστικό και αποκρυφιστικό περιοδικό «Ostara». Εκδότης του ήταν κάποιος Λαντς φον Λίμπενφελς, τον οποίο μια μέρα ο νεαρός εκείνος επισκέφθηκε στο γραφείο του και του ζήτησε να αγοράσει παλαιότερα τεύχη που έλειπαν από τη συλλογή του. Ο εκδότης, διαπιστώνοντας από την εμφά­νισή του την άθλια οικονομική του κατάσταση, όχι μόνο του χάρισε τα τεύχη, αλλά και του έδω­σε και χρήματα να πάρει το τραμ της επιστρο­φής για το σπίτι του. Δεν φανταζόταν ότι αυτός που βρισκόταν μπροστά του θα συγκλόνιζε τον κόσμο τρεις δεκαετίες αργότερα. Το όνομά του: Αδόλφος Χίτλερ.
Ποιος ήταν, όμως, ο Λαντς και το περιοδι­κό του, τι πρέσβευε και, άραγε, οι θεωρίες του επηρέασαν τον ναζισμό; Πέρασαν πολλά χρό­νια για να αρχίσουν να ερευνώνται οι σχέσεις των ναζιστών με τους αμέτρητους αποκρυφιστικούς και ρατσιστικούς κύκλους. Ανάμεσα στους παγγερμανιστές ήμεγαλογερμανιστές της Βιέννης, οι θεωρίες του κοινωνικού δαρ­βινισμού ήταν τότε εξαιρετικά δημοφιλείς και οι ρατσιστικές θεωρίες, αναμεμειγμένες με αποκρυφιστικά «στοιχεία», βρήκαν πρόσφο­ρο έδαφος να αναπτυχθούν, ιδίως μετά το τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου